Bu Blogda Ara

16 Mart 2018 Cuma

Semavi Dinler( Allah tarafından gönderilmiş hak Dinler)

 Din demek sistem demektir. Teolojik bağlamda din ise yüce Rabbimizin insanlardan uymasını istediği sistemlerin hepsi, ayrı ayrı birer din olmakla birlikte aynı zamanda Rabden indikleri için bunlara hak din veya semavi din denir. İnsanlara arkeolojik bulgular vesilesiyle on binlerce  yıldır çeşitli dinler inmiş olup kökeninde üç aşağı beş yukarı aynı özü içeren dinlerdir Bu dinler. Melekler vasıtası ile yada Tanrının bizzat vahyetmesi ile seçmiş olduğu elçilerine bildirdiği dinlerdir. Bu bildirme kesin ayetler şeklinde belirli cümlelerin seçilip peygambere öğretilmesi, ezberletilmesi vede kitaplaştırılması ile kayıt altına alınarak diğer insanlara öğretilmesi sağlanmıştır. Benim şahsi görüşüm milyonlarca yıldır gerek insan gerekse başka uzaylı ırklara sayamayacağımız kadar farklı din inmiş olduğudur. Ama biz bu makalede bilinen semavi dinleri kısaca inceleyeceğiz :

  Yahudilik : çeşitli fraksiyonları ve mezhepleri olan hem varoluşsal hemde ırksal anlamda değerlendirilebilen, bir anlayış tarzı ve dinler bütünü olup, adını israil oğullarının yehuda kabilesinden alır. İçinde torah(  tevrat) , zebur, bazı rivayetler, hristiyanlık ve islam barındıran bir değerler sistematiğidir. Yahudilik sistematiğinin kendine özgü bir çok örfü uygulaması gnotik islamla yada ortodoks islamla gayet uyum içindedir. Bunlardan bazıları komşu akraba ve yoksula iyilik etme sünnet olma ve domuz eti yememektir.  İçinde harmanlanmış olan dinlerin hepsi semavidir. Günümüzde daha çok israil kabileleri ile özdeşleşen yahudilik, karanlık lobiler tarafından karalanıp günah keçisi ilan edilmektedir. Başlıca peygamberleri : İbrahim, ishak, yakup, yusuf, üzeyir, yahya ve harun, davut ve süleyman peygamberdir. Ezoterizmle harmanlanmış tarafıda bulunan yahudilikte tamamen kabalist veya ezoterist toplumlarda bulunmaktadır. Ana merkesi Bu günkü israil de ki kudüs şehridir.

 hristiyanlık : Temelde isa peygamberin getirmiş olduğu dindir. Zaman içerisinde çeşitli mezheplere ayrılan hristiyanlığın bir çok ülkede mensubu bulunur. İtikatta ve amelde ayrı düşünceler barındıran hristiyanlığın en çok üyesi bulunan mezhebi 1 milyar 200 bini bulan üyesi ile katolik mezhebidir. Ve genel merkezi roma şehrinin ortasında bulunan vatikan devletidir. Diğer mezhepleri : ortodoks, anglikan, protestan,dır. Bu mezheplerde kendi içlerinde farklı kollara bölünürler. Ayrıca tarikatlar bazında gnotik ve ezoterik anlamlarlada da harmanlanmışlardır.

İslamiyet : Muhammed peygamberin getirmiş olduğu dindir. Kitabı  Kuran-I Kerimdir. Zamanla çeşitli mezhep ve fraksiyonlara ayrılan islamiyetin ana merkezi suudi arabistanın Mekke ve Medine şehirlerini kapsar. İlk inşaasını hz.İbrahim peygamberin yaptığına inanılan kabe binası  en gözde sembolüdür. Başlıca ana 2 kolu şiilik ve sünniliktir. Bu kollar kendi içinde farklı mezheplere bölünmekle birlikte bu kollardan üremeyen mezhepleri de bulunmaktadır. Ayrıca islamiyet bütün semavi dinleri ve peygamberlerini kabul etmeyi emretmekle diğer dinlerden ayrılır.

Hiç yorum yok: